Types warmtepompen
Types warmtepompen
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een energiezuinig verwarmingssysteem dat warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) haalt en die gebruikt om een woning of gebouw te verwarmen. In plaats van warmte op te wekken zoals een traditionele cv-ketel, verplaatst een warmtepomp warmte van een koude naar een warme plek.
Het principe lijkt op dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Een koelvloeistof neemt warmte op uit de omgeving en verdampt. De compressor verhoogt de druk, waardoor de temperatuur stijgt. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan de woning via een afgiftesysteem, zoals vloerverwarming of radiatoren.
Naast verwarmen kan een warmtepomp in veel gevallen ook gebruikt worden om te koelen. Dit gebeurt door het proces om te keren: in plaats van warmte uit de omgeving te halen en naar binnen te brengen, onttrekt de warmtepomp warmte uit de woning en voert deze af naar de buitenlucht, bodem of het grondwater
lucht-lucht
De lucht-lucht warmtepomp is eerder gekend als de klassieke airco.
Bij het verwarmen onttrekt zo’n systeem warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die is verbonden met één of meerdere binnenunits die de warme lucht in de kamer blazen. Zo’n binnenunit kan verschillende vormen hebben, zoals een wandmodel, een vloermodel, plafondmodel of een inbouwtoestel.
Bij het koelen (de aircofunctie) wordt de werking van de lucht-luchtwarmtepomp omgekeerd: de warmtepomp voert de warmte van de binnenruimte af naar buiten en de koelvloeistof in het circuit stroomt in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper doet nu dienst als een condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Op die manier garandeert ook de lucht-luchtwarmtepomp de perfecte temperatuur in elk seizoen.
lucht-water
Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en brengen deze naar je woning, zelfs bij koude buitentemperaturen is dit mogelijk. De onttrokken warmte wordt via een koelmiddel dat verdampt en wordt samengeperst omgezet naar een bruikbare temperatuur voor verwarming of warm water. Dit proces kan ook omgekeerd worden waardoor de warmtepomp ook kan koelen. Dankzij de relatief eenvoudige installatie zijn lucht-water warmtepompen in heel Europa een populaire en toegankelijke keuze.
geothermisch
Een geothermische warmtepomp, ook wel een bodem-water warmtepomp genoemd, haalt warmte uit de bodem via een buizensysteem gevuld met een vloeistof. Dit systeem kan horizontaal (ondiepe leidingen) of verticaal (diepe boringen) in de grond worden geplaatst. De opgenomen warmte wordt via een warmtepomp omgezet naar een hogere temperatuur en gebruikt voor verwarming en warm water. In de zomer kan het systeem omgekeerd werken om de woning te koelen.
Dit systeem is heel energie efficiënt, rendabel en duurzaam.
hybride warmtepomp
Dit is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een traditionele gas- of stookolieketel. Het systeem schakelt automatisch tussen beide om de meest efficiënte en kostenbesparende manier van verwarmen te kiezen.
warmtepompboiler
De meeste warmtepompen zijn geschikt voor het verwarmen van je woning, maar er is ook een variant die specifiek ontworpen is voor de productie van sanitair warm water: de warmtepompboiler. Deze warmtepompen gebruiken energie, van buiten of binnen het huis, en leveren warm water voor je woning. Dit systeem wordt vaak geïnstalleerd in combinatie met zonnepanelen. Het proces werkt energiezuiniger dan een traditionele elektrische boiler, omdat het tot vier keer minder stroom verbruikt.